Ga naar hoofdinhoud

FOCUS OP DE FAMILIALE VERZEKERING

Wat is het?

Een persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering, beter bekend als BA Privé-leven, komt in aanmerking als u, een lid van uw huishouden, een huisdier of een kind dat u onder uw toezicht heeft, schade toebrengt aan een derde partij. Of het nu gaat om materiële schade of lichamelijk letsel, een ongeval kan snel gebeuren.

Je woont alleen? U heeft geen partner of kinderen? Familiale verzekering is nog steeds erg handig!

Ik nodig je uit om ons artikel te lezen om alle ins en outs te kennen.

 

Familiale aansprakelijkheidsverzekering

“Wie breekt, betaalt!”

Iedereen wordt geconfronteerd met kleine (of grote) dagelijkse ongevallen. Je hond bijt de postbode, je zoon botst met zijn fiets op de auto van de buren, … Volgens de wet is het aan jou om verantwoordelijkheid te nemen voor je daden door jouw schuld/nalatigheid/fout en om de persoon die schade heeft geleden te vergoeden.

De familiale BA-verzekering dekt dus de financiële gevolgen van uw wettelijke aansprakelijkheid, geleden door schade toegebracht aan derden (= andere mensen) in het kader van uw privéleven. En dat kan snel kosten …

Wat dekt gezinsaansprakelijkheid?

Zodra u verantwoordelijk bent voor een ongeval in het kader van uw privéleven, vergoedt de familiale BA-verzekering de slachtoffers. Het dekt zowel materiële schade, lichamelijk letsel als andere soorten schade. Het dekt echter niet de risico’s waarvoor een andere verplichte BA-verzekering moet tussenkomen (ongevallen waarvoor u bijvoorbeeld in de auto verantwoordelijk bent).

Wat is burgerlijke aansprakelijkheid?

Burgerlijke aansprakelijkheid is de verplichting om de schade te herstellen die is veroorzaakt door eigen schuld of door de schuld van mensen voor wie men verantwoording moet afleggen (dieren of minderjarige kinderen voor wie men het gezag/toezicht heeft).

Aansprakelijkheid kan onder alle omstandigheden ontstaan, zolang deze zich buiten het werk of privé voordoet: tijdens het sporten, tijdens het tuinieren, tijdens je vakantieverblijf in een hotel, als je boodschappen doet, …

Wie is er verzekerd?

De familiale verzekering dekt uw burgerlijke aansprakelijkheid maar ook die van andere mensen voor wie u zich moet verantwoorden. Het gaat veel verder dan het bereik van uw gezinsleden. Dit kan zijn:

 • Alle mensen die bij u wonen (echtgenoot en kinderen)
 • Mensen die daar tijdelijk wonen, kinderen die tijdens hun studie in kot wonen, mensen onder jouw hoede (je houdt je peetzoon of de vriend van je zoon voor de middag), mensen die voor je kinderen zorgen of huisdieren, …
 • Deze lijst is niet uitputtend. Wat onder “verzekerd” wordt verstaan, kan per verzekeringscontract verschillen. Controleer nogmaals wat er in uw contract staat.

Goed om te weten; Gratis extensies!

De meeste bedrijven bieden (ja, ja, u leest het goed) aanzienlijke gratis extensies voor verschillende onderwerpen, of dit nu voor:

 • Uw mobiliteit: rijdt u op een (elektrische) scooter, skateboard of fiets? Laat uw creativiteit de vrije loop en reis met een gerust hart.
 • Je hobby’s: schade veroorzaakt door het gebruik van drones is gedekt
 • Uw dieren: deken voor 2 paarden
 • Uw momenten van ontspanning: als u een vakantieverblijf, gastenkamers of een feestzaal huurt.
 • Je activiteit als oppas of als vrijwilliger bij een vereniging.

Belangrijk:

 • Maak een inventarisatie van uw gezinssituatie om uw behoeften te bepalen en de mensen die u in uw BA-gezinsverzekeringscontract wilt opnemen.
 • Kies een contract op basis van de premie maar vooral ook de aangeboden dekkingen en verlengingen. Er is een wettelijk minimum, maar veel verzekeraars gaan verder.
 • Vergeet niet uit te zoeken in welke gevallen specifieke dekking nodig is (bepaalde sporten die als gevaarlijk worden beschouwd of in het bijzonder worden beoefend tijdens wedstrijden).
 • Uw familie BA dekt niet uw gerechtskosten bij een geschil. Hiervoor is het een wettelijke beschermingsverzekering die dit soort kosten kan dekken.
Back To Top

Vul uw gegevens in en wij nemen contact met u op!

[gravityform id="2" title="false" description="false"]